Jotkin asiat yhdistän niin vahvasti ulkomaanmatkoihin, että niiden tekeminen Suomessa tuntuu erityisen kumoukselliselta.

Spontaani kehu ventovieraalle? Ehkä, jos pakoreitti on selvä.

Kananmunia aamupalaksi? No jos nyt varovasti ruisleivän välissä.

Myös Virossa on minusta sen verran kotoisaa, että vuodenvaihteessa tuntui melkein huijaamiselta majoittua oikeiden turistien kanssa hostelliin.

On minulla kyllä kämppä tuossa ihan parinsadan kilometrin päässä mutta uteliaisuuttani tulin nyt vähän katselemaan teidänkin meisinkiä jos en sattuisikaan ehtimään yöksi kotiin heh

Käytävä, Looming Hostel, Tartto hostelli
Koti Helsingissä on valkoinen ja kaikuva, mutta reissussa toivon majapaikoiltani vähän toisenlaista kodikkuutta.

Havahduin muutama kuukausi sitten tuskailemaan matkailuharrastukseni ympäristövaikutuksia. Uusivuosi Tartossa oli jonkinlainen kömpelö yritys sovittaa vuoden 2017 lentosynnit. Laivalla matkustin, niin ja junalla!

Luonteva valinta majapaikaksi oli Looming Hostel (Kastani 38), jonka sisustuksen kerrotaan olevan 99-prosenttisesti kierrätystavaraa. Kirjahylly makuusalissa, Looming Hostel, Tartto Makuusalin sisustusta, Looming Hostel, Tartto

Ekohostelli Loomingissa siivoamiseen käytetään ympäristöystävällisiä puhdistusaineita – tai ihan vain soodaa ja etikkaa. Myös jätteiden määrä pidetään minimissä. Väistämättömät roskat lajitellaan huolellisesti, ja biojäte kompostoidaan.

Tulevaisuuden varalle henkilökunnalla on vielä kunnianhimoisempia suunnitelmia. Toiveissa on käyttää sähkön tuottamiseen ja veden lämmittämiseen omia aurinkopaneeleja, vessojen huuhteluun sadevettä.

Keittiö, Looming Hostel, Tartto
Lajitteluastioiden lisäksi keittiössä oli OK kahvikone.

Olisin minä kyllä tykännyt paikasta ilman ekoiluakin. Viehätyin esimerkiksi monitulkintaisesta nimestä: looming tarkoittaa viron kielessä luomista tai luomusta, englannissa taas eräänlaista kangastusta.

Lisäksi hostelleja kolutessa alkaa arvostaa sellaisiakin vähäpätöisen kuuloisia asioita kuin ripustustilaa ja henkareita.

Dormi, Looming Hostel, Tartto
Bonuksena oma sammutusletku!

Myös lukulamput nostavat minun silmissäni minkä tahansa majapaikan pisteitä.

Aina on joku tavallinen Talvitie, joka alkaa järjestää omaisuuttaan vasta muiden nukkuessa. Kyllä on lukulampun kajo silloin pienempi paha kuin pimeässä toikkaroiminen tai koko tilan valaiseminen.

Lukulamppuja, Tartto hostelli Looming

Looming Hostel sijaitsee muutaman sadan metrin päässä Tarton rautatieasemalta; keskustaan sieltä kävelee kymmenessä minuutissa. Kätevästä sijainnista huolimatta hostellin hinnat ovat huokeat. Kolmen yön paikka kahdeksan hengen makuusalissa maksoi talvella noin 40 euroa.

Jatkossakin ajattelin rikkoa rajoja ja harrastaa ulkomaan asioita myös lähialueilla. Radikaalein kuviteltavissa oleva siirto on edessä jo alkavalla viikolla.

Airbnb kotimaassa? Kai se käy, valvotuissa olosuhteissa.

* * *

Lue myös aiempi juttu Tarton kahviloista ja ravintoloista!

Lisää hostellivinkkejä saat klikkaamalla blogin seurantaan:
Facebook / Instagram / Twitter / Bloglovin’ / Blogit.fi

Kirjoita kommentti