Eräässä työssäni keskeinen perehtymismetodi oli venäläinen uimakoulu. Tekniikkaa ei aina ehtinyt miettiä ennen hyppäämistä, mutta tärkeintä olikin pysyä pinnalla – kaikki muu tulisi kyllä luonnostaan. Tehtävä oli yksi tähänastisen urani opettavaisimmista.

Viime viikolla pääsin jälleen käsiksi uusiin hommiin. Jotta stressikäyrät eivät turhaan olisi heitelleet, lähdin ensimmäisinä vapaapäivinä Espooseen telttailemaan: 14 asteen yöpakkanen pitäisi mukavasti jännitystä yllä.

Seurueemme koonnut Nella kuitenkin vakuutti, ettei meitä heti syvään päähän heitettäisi. Melkein kaikki yöpyivät ensimmäistä kertaa talviolosuhteissa, joten tieto lämpimistä saniteettitiloista ja juoksevasta vedestä tyynnytti mieliä kummasti. Jalat ylsivät vielä pohjaan!

Retkiyöhaaste, HaltiaRetkiyöhaaste on Suomen Erätaito ry:n hanke, jolla kansaa kannustetaan nukkumaan jokaisena vuodenaikana vähintään yksi yö ulkona. Nyt tempaus kytkeytyi Talviluonnonpäivään, jota vietettiin luontokeskus Haltiassa Nuuksion kansallispuistossa. Järjestelyistä oli kiittäminen myös Metsähallitusta ja Retkinikkari Joppe Rantaa.

Someretkikuntamme oli muutenkin hyvissä käsissä. Alustat saimme Termonovalta, säänmukaiset makuupussit lainasi Fjällräven; kaksi lämmintä Hawu-telttaa meille pystytti Finn-Savotta. Muonituksessa avustivat Stadin ammattiopiston opiskelijat sekä Biwak, joka tuo maahan kerrassaan erinomaisia, lisäaineettomia pussiruokia.

Hawu-teltta, Savotta
Hawussa oli tunnelmaa, ei vähiten paristokäyttöisten jouluvalojen ansiosta.
Stadin ammattiopiston tarjoiluja, Haltia
Stadin ammattiopisto tarjosi lounaan.
Summit to Eat -puuro
Summit to Eat -retkisafkat ovat pakastekuivattuja, eikä niissä ole esimerkiksi maltodekstriiniä tai palmurasvaa.
Pussiruokaa: Summit to Eat -puuro
Kermaista vadelma-kaurapuuroa ylistimme mekin, jotka harvemmin puuroa syömme.

Kaikkiaan Haltian alapihalla nukkui lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ainakin 60 talviretkeilijää, kuka mitenkin sikeästi. Kipinävuoroni kului nopeasti Hawujen kamiinoita täytellessä ja pilvistä kuutamoa kuvatessa. Sen jälkeen taisin pariksi tunniksi jopa torkahtaa.

Aamuyöstä sään kirkastuminen alkoi pistellä nenänpäässä.

Retkiyöhaaste, Haltia

Vaikka suoritusmerkki on jo hyppysissäni, en toistaiseksi viitsi kiinnittää sitä kovin näkyvälle paikalle. Tehtävä ei suinkaan ole vielä suoritettu.

Retkiyöhaaste: 4 yötä, 4 vuodenaikaa

Koko projektin olisi tietysti voinut aloittaa helpommastakin vuodenajasta, mutta en olisi osannut kuvitella parempaa tapaa tutustua talviretkeilyyn. Vaikka venäläisessä uimakoulussa on puolensa, välillä kannattaa kahlata tai antaa osaavien kannatella.

Kolmeen jäljellä olevaan yöhön suhtaudun nyt varsin luottavaisesti: kylmempi tuskin tulee.

Nuuksion kansallispuisto, Espoo

Mukana olivat myös Eva, Elsa ja Kaamos, Matilda, Saana, Saara, Tomi sekä Wilma.

Seuraathan Tiiantaita jo Facebookissa ja Instagramissa?

5 kommenttia

 1. Kiitos vielä, kun rohkenit mukaan! Arvostan suuresti ja oon todella iloinen, että kokemus oli onnistunut vaikkakin aika pirun kylmä. Kesällä sitten uusiksi! 🙂

  • Tiia

   Kiitos itsellesi järjestelystä ja tuesta! Kotiinpaluun jälkeisenä iltana uni maistui ennennäkemättömällä tavalla, mutta ilman muuta lähden kyllä toistekin 🙂

 2. Suoritin retkiyöhaasteen talven laavulla Hangossa. Minulla on jo kolme vuodenaikaa pulkassa, kevät puuttuu. Oikeammin kesän olosuhteet Lapissa vastasivat enemmän kevättä tai jopa talvea kuin mitään kesää. Kolmesta yöstä kesäyö onkin ollut kylmin. Seuraavaksi syysyön nukuin Temmeksessä Tyrnävällä. Laavulle oli tulossa jo yhdessä vaiheessa seuraa. Satoi väliin erittäin ankkarasti.
  Nyt vaihtuu kuun lopussa kalenterissa virallisesti kevät ja mietin, lähtisikö ihan maaliskuun alussa rohkeasti kuittaamaan haaste tehdyksi. Talviyössä, jonka nukuin vuodenvaihteen tienoilla suurin haaste oli, että oli pimeää koko ajan, niin tullessa kuin lähtiessä. Maaliskuussa saattaisi olla paljon valoisampi.

  • Tiia

   Vau, olet pitkällä! Auts, noinkin voi tosiaan Suomen suvessa käydä 😀 Uskallan veikata, että omasta kesäyöstä tulee sentään tätä helmikuista lämpimämpi, mutta eipä se tosiaan Uudellamaallakaan välttämättä t-paitakeliä tarkoita.

   En muuten ollut yhtään hoksannut, että kalenterin mukaan on tosiaan kohta jo kevät – vastahan tämä talvi kunnolla pääsi vauhtiin. Mutta tosiaan, ainakin valoa on taas enenevässä määrin.

 3. Pingback: Talviluonnonpäivä, Retkiyöhaaste ja Tentsilen siviiliennätys | Kaukokaipuu

Kirjoita kommentti