Yhteistyössä Visit Berlin

* * *

Vaikka uusille kodeille olen joskus järjestänyt isojakin juhlia, itselleni en näemmä osaa.

Muistan hyvin päivän, jona täytin kaksikymmentä. Olin vaihto-opiskelijana Salzburgissa, ja illalla kävin tyttöjen kanssa kaakaolla.

Nyt kymmenen vuotta myöhemmin kävin naisten kanssa Berliinissä. Oikeastaan lopulta vain yhden naisen kanssa – kuten elämä tässä välissä on koettanut kertoa, se harvemmin etenee aivan käsikirjoituksen mukaan.

Itsekin kirjoitan tässä muka pelkästään tytöistä ja naisista: sainhan vastikään eräästä tilaisuudesta rintamerkin, joka julistaa kantajansa vihreäksi feministiksi. Ei poliittinen parituntinen taida silti yksinään selittää sitä, miksi en kuukauteen ole ehtinyt julkaista mitään.

Niin, on kai tässä nyt muutakin ohjelmaa ollut. Esimerkiksi pari päivää ennen synttärimatkaa satuin osallistumaan Helsingissä Saksan valtion turismikeskuksen illanviettoon.

Siellä taas tulin sopineeksi lounastapaamisen Berliiniin.

Vaikka matkailen mielelläni ilman tarkkoja suunnitelmia, hyvät ruoka- ja kahvipaikat selvitän tavallisesti etukäteen. Ilman Visit Berlinin vinkkiä* en silti välttämättä olisi löytänyt tietäni ORA-ravintolaan (Oranienplatz 14, Kreuzberg). Ulospäin vanha apteekki näyttää nimittäin aivan… vanhalta apteekilta.

Historia näkyy hienosti myös sisustuksessa. Tummat ja jykevät puukalusteet on jätetty entiselleen – lukuun ottamatta hyllyjen ja vetolaatikoiden sisältöä. Arvelen myös, että apteekkiaikoina palvelutiskin ääressä ei vielä ollut baarijakkaroita.

Rapeakuorinen leipä tehdään paikan päällä.
Pääruoissa on myös kasvisvaihtoehtoja, kuten kaalikombo ja mieletön neljän kurpitsan piiras.

Vuonna 2015 perustettu brasserie on ilmeisen suosittu lounaspaikka. Arkisin se avaakin ovensa vasta puoliltapäivin, kun taas viikonloppuisin aamiaiselle pääsee puoli kymmeneltä. Sopii ORA myös illastamiseen, kahvitteluun ja drinkkien siemailuun. Tai miksei roseekuohuviinin, jos sattuu vaikka olemaan jonkun syntymäpäivä.

Mainio americano! Nykyään juon kahvin usein mustana, jos saatavilla ei ole Oatlyn iKaffea.

Kärsin ikäkriisini jo 25-vuotiaana, ja nykyään osaan onneksi arvostaa iän tuomaa itsetuntemusta ja tietämystä. Viisautta, etten sanoisi. Kyllä olen nimittäin kymmenessä vuodessa kasvanut ihmisenä:

Uskokaa tai älkää, kaksikymppisenä en vielä pitänyt viinistä enkä kahvista.

* Visit Berlin tarjosi ruoat, juomat ja julkisen liikenteen liput.

Kirjoita kommentti