Olihan noita, kivoja kuppiloita. Tai olisi ollut. Bagarstugan, Sittkofska Gården, Svarta Katten, hela staden – Maarianhaminan kiinnostavat kahvilat ja ravintolat olivat kiinni koko juhannuksen.

Maarianhaminan ravintolat: pizzeria
Autiolta näytti tämäkin ristorante.

Kuten kesällä kirjoitin, olin valinnut ajankohdan huonosti eikä ensivisiittini Ahvenanmaalle vielä tehnyt lähtemätöntä vaikutusta. Toisaalta ne harvatkin testaamani ravitsemusliikkeet nousivat siksi arvoon arvaamattomaan.

Jos nyt jostain syystä olet menossa juhlapyhiksi Maarianhaminaan, nämä paikat saattavat olla auki!

Dino’s Bar & Grill

(Strandgatan 12)

Karkkipäivä sen sanoi: täällä rock meets Rosso.

Maarianhaminan ravintolat: Dino's Bar & Grill,Vanhassa puutalossa toimiva Dino’s on perustettu vuonna 2003, ja verkkosivujen mukaan se on avoinna ympäri vuoden. Viikonloppuisin rock-henkisessä ravintolassa on livebändi-iltoja, ja kesäisin käytössä on myös suuri terassi.

Pakollisten pihvien lisäksi listalla on kiitettävästi kasvisvaihtoehtoja. Juhannusaaton hengessä tilasin silti ahvenanmaalaista merilohta, parsahöystöä, tsatsikia ja paahdettuja uusia perunoita (22,90 e), jotka suolaa lisättyäni osoittautuivat hyväksi valinnaksi.

Lohi jätti myös sopivasti tilaa valkosuklaakakulle, vadelmille ja lakritsijogurtille (11,20 e).

Pub Niska

(Sjökvarteret)

Pub Niska on tunnetun ahvenanmaalaiskokin Michael Björklundin luoma konsepti. Maarianhaminan ravintola on perustettu vuonna 2008, ja sittemmin toiminta on laajentunut franchising-periaatteella jo ainakin Turkuun, Hankoon, Nauvoon, Tammisaareen ja Pietarsaareen.

 

Maarianhaminan ravintolat: Pub Niska
Öppet alla dagar!

Pub Niska, MaarianhaminaNiska on taas niitä paikkoja, joissa ilmiselvää pizzaa ei sanota pizzaksi: kun helsinkiläinen Skiffer myy liuskoja, täällä syödään peltileipiä (plåtbröd). Hyviä ovat yhtä kaikki, sillä Niskan läpyskät valmistetaan laadukkaista ja enimmäkseen ahvenanmaalaisista raaka-aineista.

Kala ei taaskaan tuottanut pettymystä. Kylmäsavulohen kaverina oli tomaattia, punasipulia, piparjuurikastiketta ja rucolaa – sekä Hufvudstadsbladet vuodelta 1968.

Peltileipä, Pub Niska
Lohipeltileipä maksoi 12,50 euroa.

Merellisessä Pub Niskassa voi muutenkin aistia historian lehtien havinaa. Nimi viittaa Algoth Niskaan, joka kieltolain aikaan salakuljetti viinaa Suomeen ja Ruotsiin.

Café Julius

(Torggatan 10)

Ahvenanmaalla tärkein tehtäväni oli löytää paksua paikallista pannukakkua, jonka taikinaan on lisätty riisi- tai mannapuuroa sekä kardemummaa.

Haavekuvissani pannaria oli aina nautittu aurinkoisella terassilla, kesäisessä saaristoidyllissä. Loisteputkin valaistussa todellisuudessa Café Julius oli keskustan ainoa avoin kahvila – ja siksi täynnään vettä valuvia ihmisiä ja sateenvarjoja.

Ahvenanmaan pannukakku, Café Julius
Riisipuuroversio, ei luumu- vaan vadelmahillolla.

Olivat 6,50 euron pannukakkukahvit silti sen verran tarkoituksenmukaiset, että seuraavana päivänä tilasin saman uudestaan. Silloin lämmitetty Ålandspannkaka tuotiin minulle pöytään ja opin, että se syödäänkin pikkulusikalla kuten leivos.

Kumpaa suosisit, riisi- vai mannapuuropannaria? Entä oliko näistä kolmesta paikasta jokin jo ennestään tuttu?

Kattavammin Maarianhaminan ruokapaikoista kerrotaan muun muassa näissä postauksissa:

Kirjoita kommentti