Aaargh vihaan ihmisiä

Ja laivoja

Ja ihmisiä laivoilla

Istuin ikkunasyvennyksessä ja sähkötin mantereelle. Laivan wifi sentään toimi, vielä.

Mitä siellä tapahtuu?

Oikeastaan tekeillä ei ollut mitään tavallisesta poikkeavaa. Vieressäni kaksi suomalaista tuijotti suljettuja ovia hämillään ja ihmetteli, miten tax-free muka nyt jo oli kiinni.

Toki olin leiriytynyt seitsemännelle kannelle buffetin tuntumaan, kun taas tax-free oli kannella kuusi.

Meri laivan kannelta

Olin vähän pettynyt koko alukseen. Se hieno, jonka olin muistanut Silja Galaxyksi, olisikin ollut Viking Grace.

Muutenkaan ensimmäinen matkani Ahvenanmaalle ei sujunut aivan niin kuin kuvitelmissani, joissa päivettyneet saaristolaiset praatasivat ruotsia hampaat auringossa välkehtien.

Ahvenanmaan lippuJuhannussalko, Maarianhamina Juhannuskoristeita, Maarianhamina

Kaupungintalo, Maarianhamina
Maarianhaminassa on OK kaupungintalo.

Olin toki aavistellut, ettei juhannus olisi saaristossa sen enempää kaupunkijuhla kuin muuallakaan Suomessa. Silti olin yllättynyt siitä, ettei Maarianhaminassa suomenkielisiä turisteja lukuun ottamatta näkynyt ristin sielua. Elämä oli keskittynyt omakotitalojen pensasaitojen taakse – tai ehkä puolen tunnin ajomatkan päähän Kastelholman tienoille, missä kuului olleen pääsaaren virallinen juhannustapahtuma. Maarianhaminassa juhannussalot oli pystytetty jo ennen laivani saapumista.

Sen jälkeen tunnelma olikin kuin Seinäjoella sateisena sunnuntaiaamuna.

Torggatan, Maarianhamina
Keskustan kauppakatu Torggatan.

Kerrostaloja Maarianhaminassa

Grill & minilivs, Mariehamn

Torggatan, Maarianhamina

Torggatan, Maarianhamina
Sunnuntaiksi vähän vilkastui.

Palvelevat ruoka- ja kahvipaikat olivat vähissä, mutta Merenkulkumuseo sentään piti ovensa auki. Minua kiinnosti lähinnä vetonaula niiden ulkopuolella.

Kuuluisa museolaiva Pommern löytyi autiona noin kilometrin päästä sieltä, mihin se Googlen kartassa oli merkitty.

”Kesän aikana pääkansi vaihdetaan”, selvisi verkkosivuilta. ”Pommern on kiinni koko vuoden 2017 ja aukeaa taas toukokuussa 2018.”

Pommern, Maarianhamina

Laituri, Maarianhamina
Antaa olla, kieriskelen tässä.

Lopulta reissut ovat kai kuitenkin sitä, mitä niistä itse itselleen tekee. Kaikella on tarkoituksensa.

Jos aaton ruokapaikaksi olisi ollut muitakin vaihtoehtoja kuin rokkibaari Dino’s, en ehkä olisi tullut salakuunnelleeksi suomenkielisen seurueen jatkosuunnitelmia enkä mahdollisesti vieläkään olisi tanssinut torilla Robinin kesähitin tahtiin.

Jos ei juhannuspäivänä olisi satanut kaatamalla, olisin saattanut vuokrata polkupyörän ja päätyä jonnekin aivan muualle kuin rantakahvilaan, jossa kävin hienon keskustelun tukholmalaisen puliveivarin kanssa.

Kyllä en turhaan ollut kesäyliopiston diskuteerauskurssilla.

Tid är pengar Muutenkin kunnostauduin pitkästä aikaa toisen kotimaisen puhumisessa.

Vaikka keskustan Hotell Arkipelag kuuluu olevan the place to be, olin mieluummin varannut majoituksen parin kilometrin päästä Strandnäsistä. Kaksi yötä yhden hengen huoneessa maksoi yhteensä 128 euroa. Hintaan kuului kohtalainen aamupala sekä elintärkeä wifi – opin vasta myöhemmin, että vaikka puhelimen verkkovierailut olisikin erikseen pitänyt sallia, mobiilidatan käyttö olisi ollut saman hintaista kuin mantereella.

Strandnäs Hotell Huone, Strandnäs Hotell Aamiainen, Strandnäs Hotell

Hotellin check-in hoitui mitenkuten ruotsiksi, ja salaa taputin itseäni olalle. Myrskyluodon Tiia, maailmankansalainen Vinterväg! Kunnioittaa alkuperäisväestöä ja asioi paikallisella kielellä!

Poistuessani sitten kuulin, kuinka vastaanoton tytöt alkoivat puhua keskenään suomea.

* * *

Men hejsan, joko me tunnetaan Facebookissa?

20 kommenttia

 1. Ehkä juhannus juuri Maarianhaminassa ei ole Ahvenanmaata parhaimmillaan – mutta niinhän monet muutkin kaupungit, joissa monilla on kesäpaikka tyhjenevät juhannukseksi ja kesäviikonlopuiksi, mm. Turku on aika autio kesälauantaina.

  Itse olimme vuosi sitten juhannuksen Ahvenanmaalla: katsoimme juhannussalon pystytyksen niin Merenkulkumuseon kupeessa (kaupungin pääjuhla) kuin lämminhenkisen lasten juhannussalon pystytyksen Itä-Sataman kupeessa ja jatkoimme sitten illaksi Jan Karlsgårdin juhannusjuhlaan – juhannusta oli mielestämme ihan riittävästi 🙂

  http://meriharakka.net/2016/06/29/juhannussalot/

  • Tiia

   Niinpä niin, olisi kyllä täytynyt ottaa koko Ahvenanmaahan toisenlainen lähestymiskulma ja napata heti kärkeen se fillari alle. Luulen, että mielenkiintoisimmat jutut on juhlapyhien ulkopuolellakin niissä pienemmissä kylissä, esim. Smakbyn kiinnostaisi. Viikon tai parin pyöräretki on yhä to do -listalla…

   Mainio salkopostaus! 🙂 Omassa kuvassani on se museon viereinen salko, ja Lilla Holmeninkin katsastin. Itse juhlallisuudet meni kyllä lahjakkaasti sivu suun.

 2. Haha, niin hauskasti kirjoitettu! Itse asiassa mulla aivan täysin samanlainen kokemus Maarianhaminasta… Ja muualla Ahvenanmaalla en ole vielä käynyt, mutta odotan siltä lopulta aika paljon. Maarinhamina ei ihan vielä vakuuttanut. 😉

 3. Vein myöskin englantilaissyntyisen siippani ensimmäistä kertaa elämässään Ahvenanmaalle toukokuun puolivälissä. Viikonloppu vietettiin muuten aivan ihanalla mökillä, mikä löytyi Airbnb:stä, mutta sunnuntaina matkattiin Maarianhaminaan reilusti ajoissa, että ehdittäisiin tutustua kaupunkiin. Kuinkas kävikään? Yhtä jäätelökioskia, yhtä kahvilaa ja ruokakauppaa lukuun ottamatta KAIKKI oli kiinni. Tuli ihan samanlainen olo kuin Vanhassa Raumassa iltakuuden jälkeen. Turistikausi ei tietysti ollut vielä ihan alkanut, mutta yllätyin ihan tosissaan Maarianhaminan tyhjyydestä. Ja Daniel on edelleen vakuuttunut siitä, että me oltiin Ruotsissa. Muilta osin reissu meni putkeen, jopa ne laivamatkat! 😀

  • Tiia

   Oi joo, muistankin lukeneeni mökki-idyllistä! Ehkä Ahvenanmaan vahvuus ei sitten tosiaan ole urbaani cityelämä 😀

   Hahaa, ruotsinkurssini göteborgilainen opettaja sanoi, että hänen mielestään Ahvenanmaalla oli jotenkin tosi suomalainen tunnelma. Kaikki on suhteellista. 😀

 4. Aika hauska kielikokemus. Minä tykkään Maarianhaminasta, mutta en sen leirintäalueesta. Sekin menettelisi, mutta ravintoloiden melu kuuluu sinne, samoin myös Lilla Holmenin riikinkukot. On ikävää, että eka reissusi Ahvenanmaalle meni noin, sillä Ahvenanmaa on hurjan hieno paikka. Sanoisin jopa että vertautuu Lappiin. Kuten kaikki paikat, sekin muuttuu surkean alakuloiseksi, kun sataa kaatamalla.

  • Tiia

   Ehkä tämä ei tosiaan tehnyt parasta mahdollista ensivaikutelmaa, mutta ainakin on syy käydä uusiksi 🙂

   Tosiaan, kyllä sää vaikuttaa aika paljon – varsinkin paikassa, jossa ei ole edes sisätila-aktiviteetteja. Toisaalta silloin myös juttutuokio koko lailla juopuneen ruotsalaisen kanssa voi nousta arvoon arvaamattomaan. Tulihan taas mielenkiintoisia reissumuistoja. 🙂

 5. Me palloteltiin jossain välissä ajatusta, että oltais reissattu jussiksi Ahvenanmaalle, mutta onneksi (näköjään) jäi ajatuksen asteelle :D. Tää oli hauska postaus. Pystyn niin samaistumaan fiilikseen, kun museolaivakin kaiken muun ohella on posessa…

  • Tiia

   Kiitos! Kyllä Ahvenanmaa-juhannukselle kannattaa antaa mahdollisuus, mutta ehkä on hyvä Saanan tapaan vuokrata mökki eikä yrittääkään millekään kaupunkilomalle 😀

 6. Voi rähmä, mikä meno! Tai siis menottomuus. Mutta onneksi käänsit kaiken meitä muita hauskuuttavaksi kertomukseksi. Mä olen kuullut kans, että Maarianhamina on vähän blääh, mutta muualla Ahvenanmaalla pitäisi viettää mökkielämää. Mulle tähän hätään kelpaisi vaikka ihan vaan yhden yön visiitti Maarianhaminassa ja sitten joskus mökkikeikka. Muistan sitten vaan varautua henkisesti siihen, että Maarianhaminassa saattaa olla kaikki kiinni. Ettei vaan tule aiheettomasti luvattua lapsille jätskejä… se ois paha.

  • Tiia

   Hihi, kiva, onni onnettomuudessa 🙂 Jätskittä jääminen kyllä harmittaisi! Toki tuolla oli sentään yksi kahvila, josta sai jopa juhannuksena ainakin sitä huippua ahvenanmaalaista pannukakkua. Siitä täytyykin vinkata vielä erikseen. 🙂

 7. Voi ei, mikä juhannus! Hieman ankealta kuulostaa Maarianhamina juhannuksena, mutta ainakin onnistuit viihdyttämään lukijoitasi hauskalla kertomkuksella! Ja pointsit ruotsin puhumisesta, vaikka hotellin työntekijät olikin suomenkielisiä…. 😀

  • Tiia

   Tack tack! 😀 Myöhemmin sitten pariin otteeseen varmistelin, että talar du finska, mutta silloin ruotsi tuli kyllä lopulta ihan oikeasti tarpeeseen. 🙂

 8. Voi ankeus! Mutta minkäs teet, välillä näin vaan käy. Jotain hyvääkin, hauska juttu tästä tuli, oisko ollut yhtä hyvä, jos kaikki olis ollut täydellistä? Tuskin. Sarkasmi puree!

 9. Seinäjoella sateisenoloisena lauantaiaamuna pääsin fiilikseen 😉 Ei vaan, olin mieltänyt Maarianhaminan vähän toisenlaiseksi, mutta ehkä tuo pyöräily ja eri pikkupaikkoihin pysähtely on Ahvenanmaan juttu. En ole vieläkään koskaan käynyt, ehkä jo pitäisi 🙂

  • Tiia

   Hahaa, terveisiä vaan sinne! 😀 Joo, ehkä Ahvenanmaa kuuluu siihen samaan kotimaan yleissivistyspakettiin kuin vaikka Lappi (ja Seinäjoki tietysti 😀 ). Sielläkään en ole kyllä käynyt melkein kymmeneen vuoteen.

 10. Voin kuvitella, että Maarianhamina on juhannuksena yhtä tyhjä kuin mikä tahansa Suomen pikkukaupunki.
  Vaikuttaa kuitenkin siltä, että kannatti lähteä =)
  Minäkin totesin kerran, että kyllä on vuosien ruotsin opiskelu ja yliopiston virkamiesruotsi tuottanut tulosta: elämäni ainoa ruotsinkielinen keskustelu on käyty Ahvenanmaalla taksikuskin kanssa ja kesti jopa 15 minuuttia 😀

  • Tiia

   Juu, kyllä reissulta kuitenkin palaa monta kokemusta rikkaampana, vaikka itse matka ei olisikaan mennyt ihan niin kuin siellä kuuluisassa Strömsössä.

   Jes, 15 minuuttia! Nostan hattua 🙂 Kyllä kielille on välillä mielenkiintoisia käyttömahdollisuuksia: kerran Sloveniassa juttelin jotain ruotsiksi paikallisen eläkeläisen kanssa, joka kuulemma usein kävi lomillaan Ruotsissa. 😀

Kirjoita kommentti