Entiseksi kontrollifriikiksi olen nykyään varsin leväperäinen reissaaja. Majoitusvarauksen jälkeen on melkoinen saavutus, jos ennen menolentoa saan aikaiseksi perehtyä myös paikan historiaan ja nähtävyyksiin. Hyvin suunniteltu olisi tietysti puoliksi tehty – mutta kannattaako seikkailujaan nyt vielä kotoa käsin suorittaa?

Kivoja ruoka- ja kahvipaikkoja listaan silti jo etukäteen, koska sellaisia on hankala löytää enää silloin, kun on jo nälkä ja väsy. Hätäratkaisuilla on tapana kohottaa enemmän pelkkää verensokeria kuin tunnelmaa.

Hengissä selviytymiseen tietysti riittää tavallinen ruokakauppa, jossa on samalla jännä tutkailla paikallisia kulutustottumuksia. Prahassa en kuitenkaan muistanut koko marketteja, sillä Tšekin hintatason ansiosta saatoin syödä neljä päivää pelkästään ulkona.

Välillä ihan kirjaimellisesti.

Trdelník, Praha
Ilmastoitu korvapuusti.

Prahan turistialueilla kaupiteltava trdelník maksaa höysteistä riippuen kahdesta neljään euroa. Kanelisen rullapullan voisi nykyään täyttää esimerkiksi kermavaahtolla, jäätelöllä, hillolla tai vanilja- tai suklaakastikkeella, mutta omani tilasin vahinkojen minimoimiseksi au naturel. Hyvin tehty, ajattelin myöhemmin, kun kuopsuttelin takintaskuista ja kameralaukusta pelkkää sokeria.

Trdelník, Praha
Alun perin trdelník on kotoisin Slovakian puolelta Skalicasta.

Vartaassa paistettu putkilo on kyllä lämmin ja täyttävä, mutta ainakin talvisaikaan päivän pääateria kannattaa ehkä etsiä sisätiloista. Näitä paikkoja uskallan nyt suositella eteenpäin.

Plevel

(Krymská 2, Vinohrady)

Puolivahingossa matkakohteeseen perehtyy, kun ottaa seurantaan majapaikan sometilit. Vähän ennen reissuani Czech Inn -hostelli julkaisi Facebookissa linkin juttuun Prahan vegeravintoloista; mukana oli myös aivan hostellin kulmilla sijaitseva Plevel.

Plevel, PrahaPinaattikeitto, kurpitsarisotto ja inkivääri-omenamehu (yht. 181 korunaa eli n. 6,70 euroa) eivät omissa kuvissani näytä kovin kutsuvilta, joten jätän otokset mieluummin julkaisematta. Todellisuudessa paikka oli nimittäin suosikkini Prahassa, eikä sen vegaaniruoasta pitääkseen suinkaan tarvinnut olla vannoutunut kasvissyöjä.

Kävin Plevelissä lounaalla kahden hostellikämppikseni kanssa. Myös eksentrinen amerikkalainen tilasi risoton ja harmitteli, ettei voinut antaa saksalaiselle kasvissyöjälle herkusta edes maistiaisia, kun tässä on tätä pekonia.

Savutofua, ystäväiseni. Savutofua.

Meduzzy

(Mělnická 582/13, Mala Strana l. Pieni puoli)

Vaikken uskokaan hyvien ruokapaikkojen löytymiseen sattumalta, poikkeus vahvistaa säännön.

Meduzzy on vähän nuhjuinen, teemaltaan sekalaisen eurooppalainen ravintola, jonka comicsanssiset verkkosivut ovat peräisin vuodelta 2000. Paikan päällä visuaalisen ilmeen analysoinnille ei kuitenkaan ollut aikaa: kello oli jo paljon, mukana oli muitakin ja kaikilla oli nälkä.

Vaikka olin puoltanut paikkavalintaa lähinnä kalaruokien vuoksi, tilasin lopulta kunnon prahalaisannoksen gulassia ja leipäknöödeleitä (n. 6,85 e). Jätin jälkeeni pelkkää sipulia. Miesväen pihvit katosivat lautasilta tyystin ja olivat kuulemma oikein esimerkilliset.

TripAdvisorissa Meduzzy on kerännyt jopa neljä tähteä viidestä, ja liharuokien lisäksi moni kehuu myös palvelua. Uudenvuodenpäivänä henkilökunta oli kyllä selvästi saanut turisteista jo tarpeekseen.

Sesongin loppupuolella tylyys taisikin olla enemmän sääntö kuin poikkeus. Kehutussa Mlejnice-ravintolassa minulle tuotiin lasku, kun olin aikeissa pyytää vasta jälkiruokalistaa.

Prahalaisten ravintoloiden eduksi laskettakoon silti se, että kaikissa testaamissani sai maksaa kortilla. Monesti käytössä oli jopa lähimaksu. Juomarahaa korttimaksulaitteet eivät kuitenkaan osanneet ehdottaa itse, ja muutenkin tippauskulttuuri tuntui monimutkaiselta: jonkin verran oli jätettävä, mutta ei pöydälle. Tarkemmat ohjeet voi lukea esimerkiksi Tripsteristä.

Globe

(Pštrossova 6, Nové Město l. Uusikaupunki)

Café Slaviassa haisi tupakansavu, Savoy oli täynnä – ja tarkemmin ajatellen en ehkä lopulta olisi viihtynyt niissä muutenkaan. Jos ei ole kattokruunujen eikä kultareunusten perään, turvallisempi valinta on Globe.

Punaseinäinen kahvila-kirjakauppa muistutti Tukholman boheemia Café Stringiä. Tunnelma oli jännä, ehkä siksi, että aurinkoinen aamupäivä unohtui jo sisäänkäynnillä paksun sametin taakse.

Mondon Praha-oppaan mukaan Globessa on iltaisin taiteellisia musiikkiesityksiä ja viikonloppuisin suosittu, kansainvälinen brunssi. Itse kävin vain myöhäisellä aamiaisella. Munakas, tuoremehu ja tuplacappuccino maksoivat euroissa reilun kympin.

Coffee Contact (Café Descartes)

(Francouzská 966/33, Vinohrady)

Enää en ole varma, mikä hostellini liepeillä sijainnut kahvila oikeasti oli nimeltään: ikkunassa luki kyllä Café Descartes, mutta verkosta löytyi Coffee Contact. Paikka on kuitenkin selvästi sama.

Coffee Contact, Café Descartes, PrahaKävin mysteerikahvilassa kolmesti, enkä edes pelkästään huippuhyvän tuplacappuccinon (n. 2,60 e) takia – aamiaista tarjoiltiin nimittäin kello kolmeen iltapäivällä. Suosittelen munakokkelia, kirsikkatomaatteja ja vuonankaalia (n. 3 e) sekä kanelilla ja hunajalla maustettua hedelmäsalaattia (n. 2,20 e).

Výtopna

(Václavské náměstí 56, Nové Město l. Uusikaupunki)

Myös Výtopnasta olisi saanut jonkin sortin ruokaa, mutta ehdin paikalle vasta viimeisenä iltana viisi minuuttia ennen sulkemisaikaa. Sekin onneksi riitti euron tuopposeen. Itse juomaa tärkeämpää oli muutenkin sen tarjoileminen: Výtopnassa risteilee 400 metriä pienoisrautatietä, jota pitkin tavarajunat kuljettavat oluttuopit tilaajilleen.

Lisäys 18.8.2017: Junaspektaakkelin näkeminen ei ehkä kuitenkaan maksa vaivaa – lue paikasta tarkemmin Vagabonda-blogista!

3 kommenttia

  1. Voi vitsit, kun jäi Plevel testaamatta Prahassa! Olisin tilannut aivan saman setin kuin sinäkin, sillä rakastan pinaattikeittoa, kurpitsarisottoa ja kaikkia juomia, joissa on inkivääriä! No, onpas syy mennä uudestaan Prahaan 🙂

    Kiitos linkityksestä!

    • Tiia

      Plevel oli kyllä huippu! Ja tosiaan, Prahaan täytyy itse kunkin mennä vielä toiste, vaikka junabaari ei ehkä tarvitsekaan toista mahdollisuutta 😀 Kiitos itsellesi kommentista ja havainnollisesta postauksesta!

  2. Pingback: Ravintolavinkkejä Prahaan - Lähtöportti

Kirjoita kommentti