Tuli kiire uusia passi pääsiäiseksi. Edellinen olisi mennyt vanhaksi juuri paria päivää ennen reissua, ja muutenkin tässä on nyt tavanomaista enemmän byrokratiaa hoidettavana.

Matkaliput varasin vielä vanhalla passilla, sillä Allegron paikat alkoivat käydä vähiin. VR:n auttavasta puhelimesta kerrottiin, että asiakaspalvelu voisi kyllä myöhemmin vaihtaa lippuihin uuden passin numeron.

Niin tehtiin. Kiva VR! Helsingin lipputiskin setä oli vieläpä kotoisin Nurmosta, siis melekeen meirän krannista.

Passi ja nahkakannetOlin tilannut passin varmuuden vuoksi pikana, vaikka ei tässä nyt lopulta hengenhätää ollutkaan. Kirje saapui parissa arkipäivässä lähikioskille. Nykyäänhän passin uusiminen on erinomaisen helppoa: hakemuksen voi tehdä verkossa, jos aiempaa passia varten on otettu sormenjäljet enintään kuusi vuotta sitten eikä hakijan nimi ole vaihtunut.

Kuvankin useimmat valokuvaamot toimittavat sähköisesti suoraan poliisille. Minusta tosin saatiin inhimillinen otos vasta toisessa liikkeessä. Maksamaton mainos helsinkiläisille: Ateneumin takana sijaitsevassa Tunnin Kuvassa osataan valaistushommat! Kuvaus 26 euroa, kaupan päälle tyytyväisyystakuu.

Vähän minulle on pyöritelty silmiä. Mitä väliä jollain passikuvalla, kunhan se on tunnistettava?

Jos ei omista muuta henkilöllisyystodistusta ja aikoo muutenkin käyttää dokumenttia ahkerasti seuraavat viisi vuotta, kyllä sillä kuulkaa on. Sitä paitsi epäilen vahvasti, ettei suunta vuonna 2022 ole ainakaan ylöspäin.

Suomi 100 -passi

Tämä 2017 on kyllä hyvä vuosi passin uusimiseen, sillä itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Suomen passi on saanut teemaan sopivan ulkoasun. Takakannessa on Suomi 100 -kohopainatus, ja sisäsivuilla ovat hyvin esillä talvi ja Lapin luonto. Teema on valittu yleisökyselyllä, johon tuli vastauksia vuoden 2016 Matkamessujen yleisöltä ja poliisin lupahallinnon yhteistyökumppaneilta.

Vähän minua harmittaa se, ettei tässä ole sitä hauskaa hirveä, joka sivuja selattaessa näyttää juoksevan. Mutta olkoon – kelpuutan myös lentävän joutsenen.

30 kommenttia

 1. Olipa hyvä ajoitus. Juuri latasin valokuvan kuvapalvelimelle että täytän verkossa pian passihakemuksen, niin näin striimissä tämän aiheen. 🙂 Kivaa saada juhlavuoden passi vaikka tosiaan, minäkin olisin mielellään ottanut myös sen hauskan hirven. Olen anomassa passia täältä Kaliforniasta käsin, ja aivan mahtavaa, että sen voi tehdä myös verkossa. Muuten joutuisin ajamaan Los Angelesiin saakka tai odottamaan seuraavaan Suomen lomaan. Ainoa päänvaiva oli tuo valokuva kun täällähän ne tulee aivan eri mitoissa ja yleensä paperisena. Yritin itsekin ottaa kuvaa mutta lopulta päätin mennä passikuva-liikkeeseen laadun vuoksi, ja löysin kuin löysinkin sellaisen joka suostui antamaan myös digitaalisen version. Muokkasin sen sitten itse epassikuva-sivustolla oikeaan kokoon. Nyt sitten vain odotellaan.

  • Tiia

   Jopas sattui! Tosiaan, ulkosuomalaisten elämäähän tuo uusi passisysteemi helpottaa vielä enemmän. Enpä ollut tullut sitäkään ajatelleksi, että ulkomailla passia haettaessa kuvan mitat ei välttämättä olekaan yksi yhteen suomalaisten kanssa. Hyvä kumminkin, että asia järjestyi! Pidän peukkuja passillesi 🙂

 2. Vaikka tuo Suomi 100 hienolta näyttääkin, niin ehken kuitenkaan ihan sen innoittamana lähde passia nyt etuajassa vaihtamaan … etenkään kun juuri sain siihen tuon 10 vuoden Yhdysvaltojen viisumin, kun menetetin ESTA-kelpoisuuteni jokin aika sitten Iranissa poikkeamisen takia.

  • Tiia

   Joo ehkä ei varta vasten kannata vaihtaa, kyllä tuo viisumi on hyödyllisempi 🙂 Itsellenikin tuo takakansi on kyllä loppujen lopuksi vähän +/- 0, kun pidän passia yleensä tuollaisissa nahkakuorissa. Mutta ajatus on tärkein jne…

 3. Kiitos vinkistä missä passikuva kannattaa käydä ottamassa! Toivottavasti yhtä hyvä palvelu on saatavilla vielä noin reilun 4 vuoden kuluttua kun minun on taas passi uusittava. 🙂

  • Tiia

   Riippuu siitä, onko sinulla hirvipassi ja onko se vielä kauan voimassa 😀 Edellisessä passissani ei ollut MITÄÄN eläintä, siksi tämä ei kyllä kirpaissut. Ja okei, pitihän se kyllä uusia ihan oikeastikin. 🙂

 4. Mua taas niin harmittaa uuden passin hankkiminen! Rakastan sitä juoksevaa hirveä ja lumihiutaleita takakannessa <3 Olen saanut parin viime vuoden ajan matkaillessa ihan uskomattoman määrän ihastelevaa palautetta lumihiutalepassista, enkä millään ole valmis vaihtamaan vaikka kuinka olisi juhlapassi!

  • Tiia

   Hirvi on mainio! 🦌 Multa jäi se nyt ihan kokematta, ellei sitä sitten oteta juhlavuoden jälkeen takaisin käyttöön.

 5. Minulla menee ensi vuonna passi vanhaksi ja vähän jo ehdin miettiä, että pitäisikö hankkia etuajassa uusi ihan vain juhlavuoden passin vuoksi. Mutta en minä haluakaan luopua lumihiutaleista ja hirvestä! Joten antaapas sittenkin vielä olla 🙂

 6. Yllätyin iloisesti kun sain itsekin juhlavuosipassin postista. Se on hieno! Otin ensimmäistä kertaa myös itse passikuvan – säästö se on pienikin säästö, ja läpi meni mukisematta. Sama kuva päätyi uusittuun ajokorttiinkin. Vielä en ole tosein kokeillut, että tunnistaako ne lentokentän biometriset koneet mua siitä ollenkaan. 😀

  • Tiia

   Pisteet kyllä teille, jotka hyvällä menestyksellä ottavat kuvansa itse! Musta tuntuu, että se olisi tavallaan vielä vaikeampaa, kun käytettävissä olisi rajaton määrä yrityksiä. 😀 “Vähän voisi vielä olla hiukset tuosta kohtaa paremmin…”

 7. Miulla on tänä vuonna edessä passin uusiminen, sinänsä kivaa, että saan tuon juhlavuosipassin! Se taas on tylsää, että täällä Australiassa uuden passin hankkiminen ei taida olla noin yksinkertaista. Ainakin, jos ei ole sormenjälkiä tallessa, joutuu matkaamaan Canberraan. Ihan tarkasti en ole vielä perehtynyt asiaan, mutta toivottavasti ei tarvitse sinne asti lähteä…

  • Tiia

   Voi köpö, toivotaan parasta! Sen verran minäkin tiedän Australiasta, että Canberra itsessään ei taida olla mikään unelmien matkakohde. 😀

 8. Itselläni oli tosi ikävä passikokemus. Uusin passin ja kuva oli todella kelvoton! Tutkailin passikuvaa hyvin hämmästyneenä ja kuvittelin helposti keskustelun Oy Korruptiovaltio Ab:n rajavalvontaviranomaisen kanssa. Se etenisi näin: Madamen passissa on jonkun kovin tumman ihmisen kuva. Madame itse on valkoinen rikas rouva. Antamalla muutaman rovon köyhien ja korruptoituneiden viranomaisten kassaan, madamen naama saadaan passissa näyttämään valkoiselta.

  Näytin uutta passi eräälle tuntemalleni suurlähettiläälle, sekä tuntemalleni rajaviranomaiselle. Kummankin kommentti oli: En minä tätä hyväksyisi.

  Valiti kuvasta ja laadusta. Todella pitkällisen prosessin päätteeksi sain uuden passin “veloituksetta”. Niinhän se ei ollut, vaam jouduin uhraamaan aikaani uusiin hakemuksiin ja maksamaan uudet kuvat. Eli kannattaa olla tarkkana minkä kuvan hyväksyy.

  • Tiia

   Oho! Noinkin voi siis käydä. Tosiaan, aikakin on kyllä rahaa – toivottavasti seuraava passi hoituu smoothisti.

 9. Ihanaa, mun pitää todennäköisesti uusia passi tänä vuonna ja tämähän on ihan mahtava juttu! Mulla on nyt se ihana lentävä joutsen (jota on useaan otteeseen ihailt Saksassa), mutta kyllä muutkin kuvat kelpaa 😉 tosin en tiedä miten kaukaa se pitää hakea, joskus olisi etua asua Suomessa kun voisi ärrältä noutaa.

  • Tiia

   Ai joutsen on ollut aiemminkin käytössä! Tosiaan, voisin kuvitella, että oli eläin mikä hyvänsä, tällainen suomalainen pläri on maailman passien joukossa harvinaisuus. – Piti nyt katsoa ihan Wikipediasta, mikä se flip book on suomeksi 😀

Kirjoita kommentti