Hetkittäin tuntuu siltä, että Facebookissa seuraamani lentotarjoussivut yrittävät kertoa minulle jotakin. Ellei jopa taas se universumi?

Lennot Islantiin alk. 169 euroa!
Helsinki–Reykjavik, viikonloppu toukokuussa, suora menopaluu alkaen 177 euroa!
Icelandairin lennot Islantiin alk. 169 euroa!

Vähän jo hekumoin ajatuksella pitkästä viikonlopusta Reykjavíkissa. Kolmessa päivässä ehtisin käydä ainakin uimassa, patikoimassa ja täydentämässä lakusuklaavarastoja, ja maanantaiaamuna lento laskeutuisi sopivasti siten, että voisin junailla Helsinki-Vantaalta suoraan töihin.

Päätin silti säästää johonkin uuteen kohteeseen, sillä perillä Islannissa rahaa saisi kyllä kulumaan useampienkin lentojen verran. Sikäläinen valuutta jatkaa vahvistumistaan: viime vuoden reissuilla 1 000 kruunua vastasi vielä noin seitsemää euroa, kun nyt ollaan näemmä jo kahdeksassa.

Muille minulla on kuitenkin valmis ratkaisu siihen, miten Reykjavík otetaan haltuun nopeasti ja edullisesti. Saa käyttää.

Perlan, ReykjavíkKaupungin tunnetuin näköalapaikka on keskustan kirkontorni, mutta sinne päästäkseen on jonotettava ensin lippukassalle ja sen jälkeen vielä hissiin. Elokuussa vaihtoehtoisen näkymän kaupungin ylle tarjosi Perlan, joka sijaitsee kukkulalla puolen tunnin kävelymatkan päässä – siis juuri sopivan kaukana, jotta paikalle vaivautuu vain murto-osa turistimassasta. Helmeksi nimettyyn rakennukseen ei ole pääsymaksua.

Reykjavík Perlan-rakennukselta käsin
Täältä näkyy myös se kirkko, Hallgrímskirkja.

Totta puhuen minulle jäi vähän epäselväksi, mikä Ingimundur Sveinssonin suunnittelema, vuonna 1991 valmistunut kolossi oikeastaan oli. Ei kai sitä pelkästään kahvilaa, ravintolaa ja matkamuistomyymälää varten ollut pystytetty?

Jossakin sentään puhuttiin näyttelykeskuksesta, ja ilmeisesti ensimmäisessä kerroksessa on joskus konsertoinut muun muassa Emilíana Torrini. Sitä paitsi: jos vaikka varsinainen funktio puuttuisikin, kyllä yksi geysir aina pelastaa rakennuksen kuin rakennuksen.

Geysir-suihkulähde, Perlan
Myös keinogeysir purkautuu tietysti vain kymmenen minuutin välein.

Opastetuilla kaupunkikierroksilla on hankala jäädä odottelemaan kuvauksellisia hetkiä, ja tavallisesti seikkailenkin mieluummin itsekseni. Harmaana sunnuntaina päätin silti antaa mahdollisuuden CityWalkille, sillä Akureyrissa tapaamani José oli kehunut oppaita sekä asiantunteviksi että hurjan hauskoiksi. Lisäksi parituntisesta saisi kuulemma maksaa omantunnon mukaan.

Alþingi, Islannin parlamentti
Kokoontumispaikan maamerkki: Alþingishúsið, Islannin liikuttava parlamenttitalo.

Kierrokseni vetäjäksi osui yrityksen perustaja, mainio huumormies Marteinn, joka ihailtavasti painoi mieleensä kaikkien osallistujien kotimaat. The Finn pääsi pätemään tunnistamalla oppaan puhelimesta soineen biisin, jonka avulla oli tarkoitus tutustua islantilaiseen popkulttuuriin.

Kävi ilmi, ettei CityWalkille turhaan jaella huippuarvosteluja TripAdvisorissa. Vaikka Islanti-intoilijana tiesinkin paljon jo valmiiksi, on vaikea kuvitella yhtä tehokasta pikakurssia maan historiasta, nykytilasta ja kulttuurista.

Näimme muun muassa kaupungin vanhimman korttelin, Bill Clintonin (ja tätä nykyä Kim Kardashianin) testaaman snägärin sekä erityisesti oluttölkkien pitelemiseen kehitetyn villalapasen. Kuulimme viikingeistä, menninkäisistä ja deittailuongelmista 330 000 asukkaan maassa. Lopuksi söimme lakritsia.

Tjörnin, Reykjavík
Kahden tunnin aikana ehti myös sataa vettä, paistaa aurinko ja sataa vettä.

Kukin osallistuja voi maksaa juuri sen verran kuin lopulta katsoo aiheelliseksi, ja periaatteessa paikalta voisi toki livahtaa niine hyvineen. Tässä kohtaa budjettimatkailijankin kannattaa silti olla reilu: CityWalk toimii ainoastaan osallistumismaksuilla, joista kustannetaan myös oppaiden palkat. Koska yrityksellä ei ole sponsoreita, mielipiteet ovat omia ja suositukset aitoja.

Marteinn avitti laskutoimituksiamme kertomalla, että 1 000 kruunulla Reykjavíkissa saa oluen, 2 000:lla pääsylipun museoon. Kilpailijoiden vastaavat kierrokset taas saattavat todistettavasti maksaa jopa 6 000 kruunua.

Tjörnin, Reykjavík
”Onko nuo linnut ilkeitä?” kysyi lapsi äidiltään. Islanniksi, oivalsin hetken päästä, kun en enää ymmärtänyt jatkoa.

Free Walking Tour Reykjavik käynnistyy useamman kerran päivässä parlamenttitalon edestä ja päättyy Tjörnin-lammelle. Kierrokselle on syytä ilmoittautua etukäteen verkossa – muuten ei välttämättä mahdu mukaan, vaikka kuinka olisi ajoissa paikalla.

Jos taas ilmoittautuu ja jättää tulematta, ei kuulemma saa joulukorttia.

2 kommenttia

  1. Schönes Layout, mir gefällt es, nur der Text unter den Fotos is ein wenig blass und deswegen schwer zu lesen. P.s. ein nettes Profilbild haste da.

    • Tiia

      Dankeee x 2! Ja, ich weiß, das wird sich auch noch ändern 🙂 Der Text ist generell etwas schwer zu lesen, finde ich.

Kirjoita kommentti