Olen parin viime vuoden aikana monesti käynyt Tallinnassa kirjoittamatta mitään. Pääasiallisena aktiviteettinahan on ollut syöminen, sillä Viron pääkaupungissa ravintoloiden hinta-laatusuhde on omaa luokkaansa.

Suosikkilistani on mennyt vähän uusiksi. Vastikään viivasin yli vanhan lempikahvilani Must Puudelin: Syksyn reissulla Kaisua ja minua ei palveltu, vaikka istuimme vartin tarjoilijoiden silmäin alla eikä paikassa ollut edes ruuhkaa. Nyt juhannuksena huomasin, että kahvilassa oli tehty vähän remonttia – ja ilmeisesti kuluja paikataan tinkimällä annosten koosta ja kahvin laadusta. Plaah.

Lisäys 7.1.2018: Sen sijaan uskallan suositella kivenheiton päässä sijaitsevaa Kohvik Augustia (Väike-Karja 5)!  Kahdesti testaamani paikka saa pisteitä esimerkiksi rennosta sisustuksesta, kauramaitocappuccinosta ja koko päivän voimassa olevasta aamiaislistasta. 

Kovassa kurssissa alkaa olla eräs teollisuusalueen helmi, vaikkei kahvi välttämättä sielläkään niin kummoista ole. Tuleekohan se outo sivumaku paikallisesta hanavedestä?

F-hoone

(Telliskivi 60)

F-hooneEnsi visiitillä toissa talvena muistan syöneeni F-hoonessa jonkinlaisia mykyjä, jänistä ja vadelmaista juustokakkua. Olin jo silloin varsin tyytyväinen.

Tällä kertaa jaoimme Maijan kanssa vuohenjuustoalkupalan. Pääruoaksi otimme kumpikin falafeleja, ja jälkkärilistalta valitsin jälleen juustokakkua.

Puolikas alkuruoka, kokonainen pääruoka, valtava kakkupala, lasillinen viiniä ja kuppi kahvia maksoivat 20 euroa 30 senttiä – ja sitä kahvia lukuun ottamatta kaikki oli vieläpä älyttömän hyvää. En pysty käsittämään.

F-hoone: vuohenjuustoalkupala
Grillattua vuohenjuustoa, viikunahilloa (?), punajuuripestoa ja vadelmia.
F-hoone: falafelit
Kurpitsa-kikhernefalafeleja rucola-kvinoasalaatilla ja cashewkermalla.
F-hoone: juustokakku
Juustokakkua sekä tuoreita vadelmia ja mustikoita.

F-hoone sijaitsee trendikkäällä Kalamajan alueella entisessä tehdasmiljöössä. Ruoan lisäksi silmä lepää avarassa tilassa ja sen teollishenkisessä sisustuksessa.

On ulkonakin kyllä kaikkea jännää.

F-hoone ulkoa Keinu F-hoonen vieressä

Rataskaevu 16

(Rataskaevu 16, ehhehe)

Rataskaevu 16:ssa olimme molemmat ensimmäistä kertaa. Vanhassakaupungissa sijaitseva, osoitteensa mukaan nimetty ravintola oli hyvinkin kaiken kuulemamme hehkutuksen arvoinen, ja oli onni, että olimme tehneet pöytävarauksen etukäteen.

Paikka oli aavistuksen tyyriimpi, mutta oli 39,20 euroa silti edullinen hinta kolmesta mainiosta ruoka-annoksesta (Testaa kurpitsakeittoa, hirveä ja ehdottomasti sinihomejuustokakkua passionkastikkeella!) ja puolikkaasta viinipullosta. Kivasta palvelustakin maksoimme mielellämme.

Rataskaevu 16, Tallinna
Kyllä Risto taisi kirjoitella terveisiä kaikille tytöille. Säästin tämän silti pahan päivän varalle.

Vähän jäin kuitenkin miettimään plaseerausta. Jo viime syksynä kiinnitin Leib-ravintolassa huomiota siihen, miten meidät pöytävarauksen tehneet johdatettiin aivan erilliseen huoneeseen – jossa kaikki muutkin seurueet puhuivat suomea. Onko kyse vain puhtaasta sattumasta ja siitä, että suomalaisia on kaupungissa yksinkertaisesti niin paljon? Vai halutaanko porot yleisen viihtyvyyden nimissä aidata omaan karsinaansa?

Ei sillä, että ihmettelisin jälkimmäistäkään. Itselläni on Virossa aina jo valmiiksi vähän nolo olo: enhän minä, mutta kun ne muut.

Lisäys 7.1.2018: Vaikka pöytävarauksen tekeminen tarkoittaisi Suomi-karsinaa, se on todellakin suositeltavaa: minulla kävi Rataskaevussa poikkeuksellinen tuuri, kun sain uudenvuodenpäivänä pöydän varaamatta. Ateriani aikana kymmenet toiveikkaat käännytettiin ovelta, ja lopuillekin teroitettiin, että aikaa olisi vain yhdelle ruokalajille.

Itse ehdin hyvin syödä erinomaiset linssipihvini ja pari palaa tuttua, makeaa leipää. Jälkkärilistalla ei enää ollut homejuustokakkua, joten tilasin vain americanon (jonka mukana tuli taas terveisiä). Nämä ja lasi pinot noiria – 15,70 euroa.

Linssikotletit tofun kera, Rataskaevu 16, Tallinna

Muita erityiskivoja ruokapaikkoja Tallinnassa

Listasin tähän vielä kootut lisäsuositukseni, en paremmuus- vaan aakkosjärjestyksessä.

 • Elevant (Vene 5, vanhakaupunki): Intialaista ruokaa ilman muka intialaista kitschiä. Testattu pariinkin otteeseen joulukuussa 2013.
 • Kohvik Moon (Võrgu 3, Kalamaja): Venäläistä ruokaa, vaaleita seiniä. Muun muassa blinit ovat huippuhyviä. Täällä olen käynyt aika montakin kertaa, viimeksi lokakuussa 2014.
 • Kohvik Sesoon (Niine 11, Kalamaja): Tämäkin on ilmeisesti jokin vanha tehdashalli. Kiva ainakin brunssipaikkana ainakin marraskuussa 2015.
 • Leib Resto & Aed (Uus 31, vanhakaupunki): Virolaista ruokaa moderniin tapaan. Asiantuntevat viinisuositukset, vaikka mitäpä minä mistään tiedän. Testattu marraskuussa 2015.
 • Pegasus (Harju 1, vanhakaupunki). Mainioita annoksia paikallisista aineksista jo vuodesta 1962. Ravintola on hauskasti kolmessa kerroksessa. Testattu niin ikään marraskuussa 2015.
 • Von Krahli Aed (Rataskaevu 8, vanhakaupunki): Hyvä vastine läheiselle Rataskaevu 16:lle. Tämäkin on sitä modernia virolaisruokaa. Kävin kesäkuussa 2013.

Vieläkö joukossa oli jollekulle uusia nimiä?

4 kommenttia

 1. Ah, mitä ruokakuvia! Me oltiin kanssa pitkästä aikaa Tallinnassa. Lähinnä syömässä, heh. Hyvää kahvia saa Renard Coffee Shopista (Telliskivi 62)! Mulle nuo listaamasi nimet oli tuttuja, mutta olen silti käynyt vain muutamassa. Jää siis kokeiltavaa taas seuraavan kertaan.

  • Tiia

   Jes, kiitos vinkistä! Olithan tuosta paikasta tosiaan kirjoittanutkin. Alkoi kofeiinivajeissa jo epätoivo iskeä 😀 Toki piti kerran testata myös hotellin kahviautomaatti, vaikka tiesin, että sieltäkään tuskin olisi elämyksiä odotettavissa.

   Ruoka on iloinen asia!

  • Tiia

   Haa, nimi vilahti hiljattain Facebookin feedissä reissupostauksen muodossa! En ehtinyt lukea itse juttua, mutta olin päättelevinäni, että tuskin tuokaan huono paikka olisi 🙂

Kirjoita kommentti