Tammikuussa Maija ja minä kaavailimme keväälle Pietarin-risteilyä. Helmikuussa lennot New Yorkiin ja takaisin maksoivat tarjoussivustolla 310 euroa hengeltä.

Venäjä sai odottaa. Itämeren sijaan lähdimme huhtikuussa ylittämään Atlanttia, vaikka New Yorkia olimme nähneet kiitettävästi jo kotisohvilta käsin.

Matkan aikana kotimaan Sinkkuelämää-uusintakierros oli alkanut jälleen alusta. Nyt tunnistan sarjasta jo muutakin kuin itseni.

Paloportaat
Intoilin lukemattomista paloportaista. Ne eivät olekaan vain rekvisiittaa!

Lentovarausten jälkeen rahan säästäminen kävi vaikeaksi. Yhdysvaltoihin on jopa pääsymaksu: vaikka Suomen kansalaiset eivät tarvitsekaan viisumia, etukäteen on haettava noin 13 euron hintaista matkustuslupaa. ESTA-homma (Electronic System for Travel Authorization) hoituu onneksi nopeasti verkossa, ja voisihan maan turvallisuutta tunnetusti pöljemminkin valvoa.

Maijan veli ohjeisti meitä karttamaan väkijoukkoja. Mutta entäs, jos väkisinkin ajautuu keskelle Trumpin vastaista mielenosoitusta?

New York illalla

Halvat lennot eivät myöskään olleet nopeimmat mahdolliset, vaan teimme mennen tullen mutkan Amsterdamissa. Välilasku lisäsi lentokenttäbyrokratiaa, vaikka jonottaminen olisi tullut tutuksi muutenkin: laskeuduttuamme New Yorkiin kului vielä puolitoista tuntia, ennen kuin olimme suoriutuneet ulos kentältä. (Vähän ripeämmin saattaa selvitä, ellei unohda matkatavaroihinsa kiellettyjä hedelmiä.)

Aikaahan meillä tosin oli. Vaikka matka Vantaalta JFK:lle alkoi aamuvarhain ja kesti kaikkiaan yli kaksitoista tuntia, perillä olikin vasta aikainen iltapäivä.

Times Square

Riedel-mainos, Times Square
Pois se minusta!

Päivä murmelina tuntui minusta ihmeelliseltä, sillä aiemmin en ollut lentänyt ajassa taaksepäin kahta tuntia enempää. Koko loppuviikon minua jäyti omituinen tunne siitä, että olin reilusti myöhässä jostakin. Ilmankos muistin isän syntymäpäivänkin vasta viiveellä. Enkä vain seitsemän tunnin, vaan kahden vuorokauden.

Ilta New Yorkissa

Manhattan Bridge
Manhattan Bridge. Kuvaajan alla se kuuluisampi Brooklyn Bridge.

Kaikkiaan reissun ajoitus ei silti olisi voinut olla parempi. Aikavyöhykkeistä viis – kevät oli New Yorkissa melkein kuukauden Helsinkiä edellä. Joka päivä paistoi aurinko, ja vaikka olin lukenut kauhujuttuja amerikkalaisen vesijohtoveden tahmentamasta tukasta, hiukset ja hipiä käyttäytyivät täälläkin paremmin kuin kotona. Se hieman horjutti teoriaani Islannin mineraalipitoisesta ihmevedestä.

Staten Island
Oh my God I can’t believe it / I’ve never been this far away from home (Kuvan otti Maija.)

Matka oli monellakin tapaa Sinkkuelämää-pyhiinvaellus. Paitsi että poikkesimme sarjan keskeisellä kuvauspaikalla, todistimme useita epäonnisia treffejä ravintoloissa ja puistoissa. Eräänä väsyneenä iltana katsoimme kämpillä Amerikan unelmavävyä ja totesimme, että elämä meidän puolellamme ruutua oli oikeastaan varsin mukavaa.

Seitsemän yön majoitus Airbnb-asunnossamme maksoi yhdeltä hengeltä 370 euroa. Summa oli New Yorkiksi ihan kohtuullinen. Hotelleista ei kannattanut edes haaveilla, ja vaikka makuupaikat hostellissa olisivat epäilemättä tulleet vielä vuokrakämppää edullisemmiksi, kaksin matkustaessa oli kiva olla oma, rauhallinen tukikohta.

Siistissä kaksiossa ei ollut paljon puhuttuja torakoita saati muutakaan valittamista. Manhattan tosin osoittautui yllättävänkin suureksi: kämppä sijaitsi 158. kadun tienoilla pohjoisessa, eikä jalkaisin liikkuminen siksi ollut läheskään niin yksinkertaista kuin opaskirjoissa annettiin ymmärtää. Niinpä ostimme viikoksi suosiolla kolmenkympin hintaiset metrokortit.

Myös maanalaisella kesti kuitenkin puolisen tuntia päästä esimerkiksi Times Squarelle. Siksi emme turhaan käyneet kämpillä kesken päivän, vaan lähdimme liikkeelle aamupäivisin ja palasimme vasta myöhään illalla.

Empire State Building
No se Empire State Building

Monilla metroasemilla tuoksui selittämättömästi mansikkahuulirasvalta, mihin raiteilla vipeltävät rotat loivat jännää kontrastia. Junien seinillä oli vähän erilaisia mainoksia kuin mihin Helsingin julkisissa olin tottunut.

Oletko veloissa? Ota yhteyttä, niin jutellaan!
Pelottavatko bikinit? Hanki nyt edullisesti silikonit!
Käytätkö heroiinia tai reseptiopioideja?
Synteettinen marihuana tappaa!

Tunnelmaa olisi ehkä voinut kuvailla ahdistavaksi ilman Charlie Pellettin rohkaisevaa kuulutusääntä, jota vieläkin fiilistelen verkossa. Stand clear of the closing doors, please. Mielelläni!

Näkymiä Empire State Buildingistä
Näkymiä Empire State Buildingistä

Näkymiä Empire State Buildingistä

Myös itse metroverkosto on aavistuksen monimutkaisempi kuin Helsingissä. Hahmottamista helpottaa Metropolitan Transportation Authorityn sivuilta ladattava pdf-kartta, jota voi hyvin tutkailla puhelimella myös offline-tilassa. Kun netti on käytettävissä, tarkkoja yhteysehdotuksia saa tietenkin kätevästi Google Mapsistä.

Metron käytön lisäksi opimme, ettei koskaan voi aavistaa, milloin junissa törmää suomalaisiin. Toki ennakoida voi: todennäköisimmin maanmiehiä on läsnä esimerkiksi silloin, kun selostaa kaverille 15 vuoden takaista juttua luokkatoverin piirtämästä Väinämöisestä ja siitä, miltä vyöllä riippuva puukko opettajan mielestä näytti.

”Hauska kuulla New Yorkin metrossa suomea!” tyttö sanoi hetki ennen poistumistaan. Epäilemättä.

Näkymiä Empire State Buildingistä Näkymiä Empire State Buildingistä

Etukäteen olin kuullut, että New Yorkia joko vihaa tai rakastaa. En nyt menisi vannomaan.

Yleisvaikutelma oli toki positiivinen, ja tarpeeksi hyvän tarjouksen tullen saatan poiketa joskus toistekin. Vaikka olin aina halunnut käydä USA:ssa nimenomaan New Yorkissa ja vaikka siitä yhä jäi näkemättä noin 99 prosenttia, ei minulla silti ole välitöntä kiirettä takaisin. New York tuntui lopulta vain kaupungilta muiden joukossa – ellei sitä sitten katsellut ylhäältä käsin.

Manhattan Empire State Buildingistä
Oikean laidan saarella häämöttää Vapaudenpatsas.

Kyllä tuolla silti ainakin kerran eläissään kannattaa käydä. Varsinkin, jos mielessä läikähtää lämpimästi aina, kun telkkarissa näkyy tuttuja.

34 kommenttia

 1. Tää oli kyllä mun kaikkien aikojen lempparikirjoitus New Yorkista. Tykkäsin tyylistä millä kuvaileet paikkoja ja fiiliksiä. Niihin oli helppo samaistua.

  Hauskoja yksityiskohtia nuo mainokset, makeat tuoksut ja näkymät.

  Jos noin halvalla pääsisi, lähtisin ehdottomasti itsekin käymään.

  Titta

  • Tiia

   Oi, kiitos, kiva kuulla! Koetan aina kirjata mielenkiintoisia yksityiskohtia muistiin, joskus niistä sitten tulee jotain tekstiäkin.

   Lentodiilit-sivulla Facebookissa on usein linkkejä New York -tarjouksiin, kannattaa seurata ellet jo seuraakin 🙂

 2. Mäkin haluan Sinkkuelämää-vaellukselle! Olen niin kova fani 😀 Olen joskus kurkkinut noita lentodiilit-sivuja mutta en oo koskaan varannut sen siivittämänä. Pitäisi varmaan, toimi kuitenkin hyvin käsittääkseni! Pitääkin alkaa seuraamaan jos sieltä voi löytää reittejä tällaisella hinnalla – tuollaiseen seikkailuun 🙂

  • Tiia

   Sinne vaan! Siis sekä vaellukselle että sivuille 🙂 Itse vasta tammikuussa kuulin koko Lentodiileistä, mutta hiljattain varasin sen vinkistä jo toisenkin reissun. 😀

  • Tiia

   Joo, etäisyydet tosiaan yllättivät, vaikka olisihan Ameriikan mittasuhteet pitänyt arvata. 🙂 Kiitos, hyvä vinkki tuokin! Jonkin sortin pyöräilyä meinattiin kokeilla Central Parkissa, mutta sekin sitten jäi.

 3. Mulla on kaupungista myös vähän ristiriitaiset fiilikset. Olen käynyt kaksi kertaa ja ekalla kerralla en mitenkään erityisesti innostunut, mutta tokalla kerralla aloin jo vähän innostua. Ehkä New York vaatii aikaa? Toisaalta jotkut rakastuvat siihen heti.

  Kuulin tuon metrokuulutuksen niin selkeästi päässäni, kun luin tuon “Stand clear of the closing doors, please.” 😀 Eri maiden ja kaupunkien kuulutukset on jotenkin tosi ihania kuunnella ja ne jää niin hyvin päähän, jos yhtään enempää metroilla suhailee. 🙂

  • Tiia

   Pellettin setä on siis tehnyt muihinkin vaikutuksen 😀 Kuinkakohan monta kertaa sen kuulutuksen tosiaan ehti viikossa kuulla, hmm.

   Jotenkin noista kuulutuksista tulee monesti melkein yhtä voimakkaita flashbackejä kuin tuoksuista. Viime kesän reilin jälkeen kuulin yhdessä elokuvassa Ranskan junakuulutustunnarin, ja ohikiitävän hetken tuntui siltä, että olin jossain ihan muualla kuin omalla sohvalla. 🙂

 4. Nykissä olen käynyt aivan liian harvoin. Itseasiassa ainoastaan kahdesti. Jostain syystä se ei vaan ole sytyttänyt vielä täysillä. Pitäisi tehdä joku reilumpi jenkkikierros ja tutustua kunnolla. Luulen, että meillä (minä ja NYC) synkkaisi hyvin todellisuudessa, jos antaisin enemmän aikaa tutustumiseen 🙂

  • Tiia

   Tämä on kyllä tavallaan ilahduttavaa, että on muitakin, joille ei kehittynyt ihan välitöntä ja ehdotonta New York -vimmaa 🙂 Ja tosiaan, olisihan USA:ssa vielä paljon muitakin paikkoja.

 5. On niin totta se, että onhan nykissä kerran elämässä käytävä! Niin itsekin totesimme kun Kuubaan mennessä lensimme sen ylitse. Mahtavia city maisemakuvia. Alkuvuodesta olikin noita edullisia matkoja nykiin ja itsekin niistä haaveilin.

 6. Lentodiileistä oli siis tämä lento hankittu? Pitääkin alkaa kyttäämään – tosi halpa! Millä yhtiöllä lensitte? Kaveri muuttaa Nykiin syksyllä opiskelemaan, ja ekaa kertaa elämässäni tuntuu sinne lähtö jopa suht realistiselta. Olisi ihanaa viettää pari viikkoa siellä kaikessa rauhassa harhaillen ja vähän paikallistenkin elämään sukeltaen – varsinkin jos noin halvat lennot onnistuisi nappaamaan. Mun kun pitää Iranissa käynnin jälkeen hankkia ihan oikea, 160 dollaria kustantava Yhdysvaltain viisumi eikä Esta enää riitäkään. Joskus valtioiden väliset vihollisuudet ottaa päähän, kovaa.

  Ihanasti kirjoitettu postaus muuten, tosi mukaansatempaava! Kuvatkin kauniita. Mä pitkään etsin, että mikä se matkatavaroiden joukkoon jäänyt kielletty hedelmä oikein oli (odotin jotain tosi hävytöntä ja härskiä Sinkkuelämän tapaan), kunnes tajusin kyseessä ilmeisesti tosiaan olevan vain hedelmä 😀

  • Tiia

   Juu, tai Lentodiilien vinkistä Opodon kautta. Lennot oli KLM:n, tosin lento Amsterdamista New Yorkiin oli Delta Air Linesin operoima. Takaisin tullessa oli sitten pelkkää KLM:ää.

   Oho! Sen muistan, että ESTA-systeemissä kyseltiin juurikin yhteyksistä tai käynneistä kyseenalaisiin maihin, mutta enpä tiennyt, että niillä on vaikutusta viisumin tarpeeseen.

   Ja kiitos 🙂 Hahaa, kompastuinpa nyt omaan nokkeluuteeni! Kielletyt hedelmät oli tosiaan ihan päärynöitä, muistaakseni 😀

 7. Upeat kuvat ja hauskasti kirjoitettu postaus 🙂 New York on mulla ehdottomasti listalla, mutta en vielä tiedä milloin tulemme kohtaamaan. Voi tosin olla, että muutaman päivän jälkeen se väenpaljous alkaisi ahdistaa ja kaipaisin jo väljempään ympäristöön.

 8. Repesin Väinämöiselle! 😀 Siis tää postaus tuli mielettömään saumaan, just eilen narisin poikaystävälle, että meidän pitää lähteä (taas) reissuun. Ja se sanoi, että miten olis New York joulun jälkeen! Niinpä olen jo yön ja aamun (ennen tenttiä, kun piti vielä kertailla…) katsellut majoituksia ja lentoja.

  Saa nähdä riittääkö rahkeet, meilläkin nimittäin ongelmana budjetti. Vaikka lennot olis miten halvat, niin kyllähän tuolla rahaa tarvitsee, että pystyy vähän nauttiakin. Lisäksi joulun sää arveluttaa, jos on kylmää ja sateista, niinkuin varmaan on. Toisaalta niin oli viimeksikin kun Nycissä olin, eikä haitannut.

  Laitoin tuon teidän kämpän Airbnb wishlistiin, vaikutti hyvältä. 🙂

  • Tiia

   Haha, kyllä tuo oli mun mielestä hyvin priorisoitua ajankäyttöä 😀

   Tosiaan, mekin tuumattiin, ettei rahan kulumiseen lopulta ihan hirveästi voi vaikuttaa kuin juuri lennoilla. Majoitus ja ulkona syöminen ovat hinnoissaan. Tietysti voisi majoittua dormiin ja tehdä itse ruokaa, mutta ainakin meille osa matkailun viehätystä on nimenomaan se ravintoloiden testaaminen. 🙂

   Jes, juu, kämppä oli kiva! Siellä oli myös lämmitys ja suihkusta tuli varsin lämmintä vettä, joten sopinee kylmiinkin kuukausiin.

 9. Täälläkin yksi Sinkkuelämää -fani. Ehdottomasti pitäisi päästä käymään Nykissä, vähintään kerran elämässä! En tosiaan tiennyt, että Manhattan on niin iso. Ja mie olisin varmaan vaan liittynyt siihen mielenosoitukseen 😀

  • Tiia

   Joo, Katjan kommentissa tuossa alla on hyvä esimerkki mittasuhteista. 😀 Ja tosiaan, mielenosoitukseen oli kyllä epäilemättä syytä…

 10. Oli kyllä tosi halvat lennot, eikä noin edullisella hinnalla paljon edes haittaa pieni välipysähdys jossain. Mukavan kerronnallinen teksti ja kuvathan olivat hienot.

  Tykkään myös blogisi ulkoasusta, paljon valkoista antaa raikkaan tunnelman.

  • Tiia

   Kiitos! Ulkoasua onkin nyt taas viilattu viime päivinä urakalla, tai lähinnä olen hienosäätänyt tuota logoa. Kukaan muu tuskin huomaa eroa, mutta itse saan nyt nukuttua 😀

 11. Hahaha, voi että olikin hauskasti kirjoitettu New York -juttu. Oikein ahmin tämän. Minäkin olen Sinkku elämää -fani ja olen joskus New Yorkissa raahannut miestä perässäni kiertäessäni Carrien suosikkikenkäkauppoja :D. Minä olin Nykissä elämäni ensimmäisen keran jouluna (menin siellä naimisiin). Osaat varmaan kuvitella, millainen NY on jolun aikaan kaikkine jouluvaloineen. Toki meidän special day teki matkasta vieläkin romanttisemman ja ikimuistoisemman. Toisen kerran olimme Nykissä sitten viisivuotishääpäivänä. ja ihan varmast menen kolmannenkin kerran.

  • Tiia

   Kiitos, kiva kuulla! Voi, kuulostaapa tosiaan melkoisen ikimuistolta reissulta, ja varmasti New Yorkilla on sitten tunnearvoa hääpäiväkohteenakin. Hmm, ehkä täytyy itsekin tehdä se mahdollinen kakkosreissu talvisaikaan, kylmissä vuodenajoissa on siellä epäilemättä oma viehätyksensä.

 12. Todellakin edulliselta vaikuttavat lennot! Tosin mulla ei ole mitään käsitystä miten lennot New Yorkiin yleensä maksaa kun en koskaan ole siellä käynyt. Mitään suurta intoa ei New Yorkia tai yleensä Amerikkaa kohtaan ole, mutta kyllähän siellä päin joskus pitää päästä käymään.

  • Tiia

   Suoria Finskin lentoja olen nähnyt muistaakseni juurikin jollain 500 eurolla, kuten alla kerrotaan 🙂 Ei sekään nyt ihan paha hinta ole, mutta toisaalta perillä on niin kallista, että lennoista on kiva tinkiä niin paljon kuin mahdollista.

 13. New Yorkin ongelma on se, että sinne pääsee halvalla (Finnairin suoriahan saa noin 500:lla eurolla), mutta siellä majoittuminen on todella kallista. Ja välimatkat ovat yllättävän pitkät. Me aikoinaan lähdettiin innokkaasti kävelemään asunnolta 11. kadulta Central Parkiin. Kaksi tuntia kun oli kävelty, hypättiin kiltisti metron kyytiin, koska ei oltu vielä lähelläkään.

  Mutta New York on ehdottomasti mun lempparikaupunki! Suosittelen antamaan sille aikaa. Mun mielestä siellä ei ole parasta nähtävyydet eikä ne kuuluisat mestat, vaan elämä siellä. Ja sitä on vaikea nähdä, jos on vain vähän aikaa.

  • Tiia

   Tuo on kyllä ihan mainio esimerkki New Yorkin mittasuhteista 😀

   Totta – monestakin paikasta saisi enemmän irti, jos olisi aikaa oleskella pidempään, tutustua paikallisiin ja ylipäänsä fiilistellä. New Yorkin nähtävyyksissä oli tietysti mun mielestä juuri se viehätys, että niin moni oli etukäteen tuttu telkkarista, elokuvista ja ylipäänsä populaarikulttuurista. (“Tossa se ny on!”) Eikä oikeastaan edes maksettu kuin yhdestä eli juuri tuosta Empire State Buildingistä.

 14. New York on lempikaupunkini maailmassa ja voisin siellä käydä vaikka kuinka usein! Joka kerta siitä on mukava lukea myös muiden kokemuksia. Mitä Sinkkuelämään tuleen, niin olen ollut Sinkkuelämää Tourilla, joka oli kaiken lisäksi tosi hyvä. Kuvittelin olevani ainoa mies, mutta en todellakaan ollut. Kaikkea sitä pitää tehdä, että pääsee korispeliin 😀

  Itse olen kirjoittanut blogiini New Yorkin urheiluelämästä, mutta myös esimerkiksi kymmenestä parhaasta ilmaisesta nähtävyydestä: http://kohteenamaailma.fi/amerikka/vinkit-new-yorkiin/

  New York, New York

  • Tiia

   Näinkin kommenteissasi maininnan tuosta kierroksesta, kuulostaa erinomaiselta! Varmasti kannatti 😀

   Oho, itsekin laitoin tähän juttuun lähinnä noita ESB-kuvia, kun ajattelin säästää ne ilmaiset nähtvyydet omaan postaukseensa. Täytyypä käydä tutkailemassa, onko meidän listoilla samoja 🙂

 15. New York <3 Olen ollut kolmesti ja varmasti palaan. Mutta miksen ole koskaan onnistunut löytämään noin halpoja lentoja! Nuohan olivat ihan ilmaiset. Airbnb on nykyään kaupungissa vissiin laiton (jollei omistaja asu samassa asunnossa tms.). Hotellit ovat ihan älyttömissä hinnoissa. Meillä oli viikko parin tonnin luokkaa helmikuussa.

  Sinkkuelämää on ollut minunkin suosikkejani. Joitain kuvauspaikkoja olen nähnyt ihan huomaamattani, mutta esimerkiksi Carrien kotitalolle olen hakeutunut ihan varta vasten (ja kirjoittanut postauksenkin siitä).

  • Tiia

   Oho, tämä oli uutta Airbnb-tietoa! Aika moni tuota näkyy matkaajan onneksi kiertävän, mutta kyseenalaistahan toiminta silloin tietysti on. Vaikka kyseenalainen on kyllä lainsäädäntökin.

   Viimeisimmät New York -juttusi olenkin lukenut, mutta Carrie-postaus on jäänyt näkemättä – täytyy perehtyä! Itselläni on paikasta tosi kämäisiä kännykkäkuvia (aurinko paistoi just epäedullisesta kulmasta), mutta ehkäpä nekin vielä näkevät päivänvalon.

 16. Pääsittekö matkalla kiilottamaan suvaitsevaisuutenne sädekehää ja vihaamaan trumppia ?

  • Tiia

   Itsehän olen niinkin suvaitsevainen, että väitän vihan johtavan yleensä vain uusiin ongelmiin.

Kirjoita kommentti