Haaveilin pitkään seinälle ripustettavasta maailmankartasta, johon voisin nuppineuloilla merkitä valloittamani kohteet. Esteettinen toteutus oli kuitenkin hankalaa: kun sisustuksen räikein väripilkku on siniharmaa sohva, muu maailma tuntuu niin kovin kirjavalta.

Marraskuussa kävin Tallinnassa Tali-nimisessä designliikkeessä (Kotzebue 33). Yleensä tyydyn vain katselemaan, mutta nyt löysin jotakin, mitä mielestäni kannatti kanniskella vielä monta tuntia ennen laivan lähtöä.

Mustavalkoinen maailma!

Käydyt maat, Bold TuesdayVirolaisen Bold Tuesdayn kartta on suuri tarra-arkki. Ideana on irrottaa tarrat niiden maiden kohdalta, joissa on käynyt.

Vaikka mielestäni olen matkustanut paljon, taitaa kokemuspiirini sittenkin olla vielä melko rajoittunut.

Bold Tuesday -karttaMustavalkoista kartassa on kyllä muukin kuin pelkkä väritys. Esimerkiksi valtavaa Venäjää kuvaa yksi ainoa tarra, jonka voisi periaatteessa irrottaa vaikkapa vain pikaisen Pietarin-risteilyn perusteella. Myöskään Yhdysvaltojen osavaltioita ei ole eroteltu.

Jokainen voi tietysti määritellä omat kriteerinsä sille, milloin maa lasketaan nähdyksi. Itse päätin jättää Norjan ja Kroatian toistaiseksi paikoilleen: Norjassa kävin niin pienenä, että muistikuvani ovat satunnaisia välähdyksiä maidosta, jäätelöstä ja keinumisesta. Kroatiasta näin pari vuotta sitten vähän maanteitä ja Zagrebin lentokentän parkkipaikan, kun ajoimme Sloveniasta hakemaan silloisen poikaystäväni serkkua.

Alustavasti ajattelin pitää vähimmäisvaatimuksena sitä, että maassa on syönyt ja juonut sekä kommunikoinut paikallisen kanssa. Lentokenttiä ei lasketa – muuten kai voisin parin pitkällisen koneen vaihdon vuoksi väittää käyneeni myös Latviassa.

Talissa tarrakartta maksoi 25 euroa; Bold Tuesdayn verkkokaupasta sen saa näemmä vajaalla kolmellakympillä. Suomessakin näkyy olevan muutama jälleenmyyjä.

Lisäys 18.8.2017: Koska tämä postaus on kuukaudesta toiseen blogin suosituin, katson tarpeelliseksi lisätä myös hieman edustavamman kuvan eli katsauksen kartan nykytilanteeseen.

Käydyt maat -karttaKas noin. Kuvasta näkee myös hyvin, miten materiaali elää ajan kuluessa: irrottamattomien tarrojen rajat erottuvat nyt paljon selkeämmin kuin puolitoista vuotta sitten.

* * *

Lisää reissuaiheisia vinkkejä? Ota blogi seurantaan Facebookissa ja Instagramissa!

2 kommenttia

Kirjoita kommentti