Haaveilin pitkään seinälle ripustettavasta maailmankartasta, johon voisin nuppineuloilla merkitä valloittamani kohteet. Esteettinen toteutus oli kuitenkin hankalaa: kun sisustuksen räikein väripilkku on siniharmaa sohva, muu maailma tuntuu niin kovin kirjavalta.

Marraskuussa kävin Tallinnassa Tali-nimisessä designliikkeessä (Kotzebue 33). Yleensä tyydyn vain katselemaan, mutta nyt löysin jotakin, mitä mielestäni kannatti kanniskella vielä monta tuntia ennen laivan lähtöä.

Mustavalkoinen maailma!

Tali, Tallinna

Virolaisen Bold Tuesdayn kartta on suuri tarra-arkki. Ideana on irrottaa tarrat niiden maiden kohdalta, joissa on käynyt.

Vaikka mielestäni olen matkustanut paljon, taitaa kokemuspiirini sittenkin olla vielä melko rajoittunut.

Bold Tuesdayn tarrakartta
Käytin vasaraa ensi kertaa sitten alakoulun puutyötuntien, ja siltä tuo naula vähän näyttääkin. Mutta: independent woman.

Mustavalkoista kartassa on kyllä muukin kuin pelkkä väritys. Esimerkiksi valtavaa Venäjää kuvaa yksi ainoa tarra, jonka voisi periaatteessa irrottaa vaikkapa vain pikaisen Pietarin-risteilyn perusteella. Myöskään Yhdysvaltojen osavaltioita ei ole eroteltu.

Jokainen voi tietysti määritellä omat kriteerinsä sille, milloin maa lasketaan nähdyksi. Itse päätin jättää Norjan ja Kroatian toistaiseksi paikoilleen: Norjassa kävin niin pienenä, että muistikuvani ovat satunnaisia välähdyksiä maidosta, jäätelöstä ja keinumisesta. Kroatiasta näin pari vuotta sitten vähän maanteitä ja Zagrebin lentokentän parkkipaikan, kun ajoimme Sloveniasta hakemaan silloisen poikaystäväni serkkua.

Alustavasti ajattelin pitää vähimmäisvaatimuksena sitä, että maassa on syönyt ja juonut sekä kommunikoinut paikallisen kanssa. Lentokenttiä ei lasketa – muuten kai voisin parin pitkällisen koneen vaihdon vuoksi väittää käyneeni myös Latviassa.

Bold Tuesdayn tarrakartta
Puolaa, Itävaltaa ja tarratonta Vatikaania lukuun ottamatta kävin kaikissa (myös) viime vuonna. Oho.

Talissa tarrakartta maksoi 25 euroa; Bold Tuesdayn verkkokaupasta sen saa näemmä vajaalla kolmellakympillä. Suomessakin näkyy olevan muutama jälleenmyyjä.

* * *

Lisää reissuaiheisia vinkkejä? Ota blogi seurantaan Facebookissa ja Instagramissa!

2 kommenttia

Kirjoita kommentti